cowancourtopening-2A Cambridge College is celebrating the official opening of its latest facilities by welcoming a member of the Royal family today (Friday 23rd September).

HRH The Duke of Gloucester cut the ribbon at the entrance to Cowan Court as part of a ceremony attended by 130 guests comprising: Fellows and staff, benefactors and alumni.

The Royal party, including Sir Hugh Duberly, the Lord Lieutenant of Cambridgeshire and the Duke’s Private Secretary Colonel Alastair Todd, was met by the Master, Dame Athene Donald and other College officers, staff and guests.

The new £10.6 million facility provides 68 hotel-standard double ensuite bedrooms, in addition to a new multi-purpose meeting space called the Sixties Room, after a group of early students at the College.

Cowan Court which is named in honour of the Benefactor Michael Cowan, an alumnus of the College, also includes three fully accessible bedrooms for disabled visitors and residents.

The Duke of Gloucester has long-standing connections with Cambridge and gained his Diploma in Architecture from the University in 1969. As a student he was taught by Professor Marcial Echenique OBE, Professorial Fellow at Churchill, who was part of the VIP Party to greet him.

Jennifer Brook, Bursar said: “We were delighted to welcome HRH The Duke of Gloucester to carry out the official opening of Cowan Court. It is a fitting celebration to mark the conclusion of this project which has involved many different consultants and contractors, as well as staff here at Churchill. I would like to thank everyone who has contributed to its completion and we can all look forward to enjoying its excellent facilities for many years to come.”

The new building has some Scandinavian overtones, with pale decoration, bespoke furniture, a tree-filled courtyard and large outward-facing windows in all rooms. It is also in keeping with the College’s environmental and sustainability strategy. Green credentials include a highly-insulated building ‘envelope’, comprising a glulam timber-framed building clad with reclaimed oak; photo-voltaic cells on the roof to provide more electricity than the building will consume; and natural ventilation with opening panels to either side of the special solar glass in the triple-glazed windows. The trees inside the courtyard will provide shading for the corridors running around each floor.

With the addition of Cowan Court, Churchill College can house all its undergraduate students throughout their degree, in term-time and now offers a total of 200 ensuite bedrooms available for conference clients during vacations, in addition to 250 standard bedrooms. These complement Churchill’s existing Dining Hall to seat 400 and purpose-built Lecture Theatre for 300.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn